İzmir’de 6,7 büyüklüğündeki deprem senaryosuyla gerçekleştirilen bölgesel tatbikata katılan Aliağa Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ABAK), üç farklı saha çalışmasında görev yaptı. Ekipler; SOCAR Türkiye tesislerinde KBRN müdahalesi, Menemen’de hayvan tahliyesi ve Maltepe’de suda arama kurtarma uygulamalarına katıldı.

Gözden kaçırmayın

İzmir Barosu Yönetiminden Aliağa’da Adli Hizmetler ve Yeni Adliye Sarayı Görüşmesiİzmir Barosu Yönetiminden Aliağa’da Adli Hizmetler ve Yeni Adliye Sarayı Görüşmesi

Aliağa Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ABAK), İzmir Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda düzenlenen İzmir Bölgesel Düzey Masa Başı ve Saha Tatbikatı’nda görev aldı.

30 Ekim İzmir Depremi’nin yıl dönümünde gerçekleştirilen tatbikatta, AFAD-RED programı üzerinden oluşturulan 6,7 büyüklüğündeki deprem senaryosu uygulandı. İzmir ve çevre illerden kamu kurumları, yerel yönetimler ve akredite arama kurtarma ekiplerinin katıldığı çalışmada, farklı afet durumlarına yönelik müdahale senaryoları test edildi.

ABAK Üç Farklı Senaryoda Görev Yaptı

30 Ekim 2026 Cuma günü saat 13.00’te verilen alarm ile başlayan tatbikatta ABAK personeli üç ayrı grup halinde sahaya çıktı.

Tatbikat kapsamında Aliağa’daki SOCAR Türkiye tesislerinde kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) olayına müdahale çalışması gerçekleştirildi. Menemen ilçesi Kesikköy bölgesinde yangın çıkan bir çiftlikte hayvanların tahliyesi yapılırken, Maltepe Mahallesi’nde ise suda arama kurtarma uygulaması gerçekleştirildi.

Çalışmalarda ekiplerin müdahale kabiliyetleri, saha koordinasyonu ve kurumlar arası iş birliği süreçleri değerlendirildi.

“Afetlere Karşı Hazırlık Seviyemizi Artırıyoruz”

Aliağa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Harun Selim Tosun, tatbikatın ardından yaptığı açıklamada afetlere hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Tosun, Aliağa Belediyesi olarak müdahale kapasitelerini sürekli geliştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, bu tür tatbikatların ekiplerin koordinasyonunu güçlendirdiğini ve olası afetlere karşı hazırlık seviyesini artırdığını söyledi.

Sahada gerçekleştirilen uygulamaların ekiplere deneyim kazandırdığını vurgulayan Tosun, kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesinin de afet müdahalesinde önemli katkı sağladığını dile getirdi.