Yazın serinlemek için girilen deniz ve havuzlar sağlık açısından ne kadar güvenli? Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik anlattı.
Gözden kaçırmayın
SPORCU DOSTU 10 GIDAYaz sıcaklarından bunalanlar için en etkili serinleme yöntemlerinden ikisi, denize veya havuza girmektir. Deniz suyu tamamen doğal olduğu için güvenle tercih edilirken, havuz kullanımı enfeksiyon tehlikesi nedeniyle kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.
Klorlama yöntemiyle temizlenen ve sirkülasyona tabi tutulan havuzlarda enfeksiyon gelişme riski azalsa da bazı dirençli organizmalar ve temizlik önlemlerindeki aksamalar yine de enfeksiyonlara yol açabiliyor.
Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlar Nelerdir?
Havuzların enfeksiyon ve mantar bulaşımı açısından denize göre çok daha riskli olduğunun altını çizen Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, şu değerlendirmelerde bulundu: “Havuz kaynaklı en sık görülen enfeksiyon etkeni Cryptosporidium’dur. Bu etken insan dışkısıyla veya cilt yoluyla taşınarak havuz kaynaklı enfeksiyonlara, özellikle de sindirim sistemi sorunlarına ve ishale neden olmaktadır. Hepatit A, Salmonella, Shigella, E.coli, Mycobacterium gibi mikroorganizmalar da klorlamaya karşı dirençli olup çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilirler.
Havuz sonrası ıslak kalan mayoların da etkisiyle genital bölge enfeksiyonları, vajinit, sistit görülme ihtimali artar. Yine bazı mantar türleri havuz sonrasında ciltte kolayca yayılabilirler.
Kulaklar ve burun havuz kullanımı sırasında yoğun miktarda suya maruz kaldığından bu bölgelerde enfektif etkenler kolayca çoğalarak sinüzit ve dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Yüksek oranda klor göz dokusunda da tahrişi kolaylaştırır ve enfeksiyona yatkınlık oluşturabilir.”
Deniz Kaynaklı Enfeksiyon Var Mıdır?
Havuz kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra deniz kaynaklı enfeksiyonların da bulunduğuna dikkat çeken Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, “Deniz suyunda yaşayabilen Vibrio Vulnificus isimli bakteri ciltte enfeksiyonlara yol açabilir. Deniz kaynaklı enfeksiyonlar daha çok balıklara temastan kaynaklanan zoonotik enfeksiyonlardır” dedi.
Enfeksiyon Riskine Karşı Ne Yapmalı?
Dr. İyigün Gedik, son olarak havuz veya denizlerde enfeksiyon riskine karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında ise şunları söyledi: “Serinlemek isterken enfeksiyonlarla uğraşmamak için temizliğine özen gösterilen havuzlar tercih edilmelidir. Havuz öncesi ve sonrasında duş alınmalı, ıslak mayolarla uzun süre vakit geçirilmemelidir. Lens kullanılıyorsa deniz ve havuza girerken çıkarılmalıdır. Bilinen bir enfeksiyonumuz varsa havuza girmeden önce geçmesi beklenilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Denizler için ise bildiğimiz güvenilir denizler ve mavi bayraklı plajlar tercih edilmelidir.”
Yorumlar
Yorum Yap